ליעוץ והזמנות

חנוכה שמח- צילומי אווירה באור נרות

לאווירת חג האורים – סמלים שרירותיים ייחודיים:  הסביבון, סופגניות במילוי ריבה, אבקת סוכר שמצליחה בדרכים מסתוריות להתפזר על החולצה על אף כל אמצעי הזהירות, דמי חנוקה וכמובן חנוכייה עם הנרות...
"באנו חושך לגרש" אומרת השורה הפותחת בשיר המוכר לנו עוד מתקופת הילדות -
ואנו, בתור צלמים, שואלים את עצמנו : האם באמת צריך "לגרש" את החושך? האם תמונות אווירה יצליחו להעביר את תחושת הקסם שבהדלקת הנרות, לאחר שנחליט להפעיל את המבזק או להדליק את האור בחדר ?
אנו מוצאים את עצמנו בהתלבטות שבין הרצון לא לפספס את הרגע בגלל מנגנון הפוקוס שמתקשה לעבוד באור נרות, טשטוש או תנועה שנמרחה, לבין המלאכותיות שמוסיף פלאש או מקור תאורה חיצוני בזמן צילום תמונות אווירה...
בכתבה שלהלן אנו ננסה לתאר כמה דרכי התמודדות אשר יכולים לעזור לנו בצילומי חג האורים ולצלם תמונות ייחודיות שמעבירות את הקסם שבהדלקת הנרות.
 
נתחיל בכך שננסה לאפיין את הבעייתיות שבצילום מהסוג הנ"ל במונחים טכניים:
מנגנון אוטופוקוס (מיקוד אוטומטי) של המצלמה מתקשה לעבוד בתנאי תאורה קשים היות ומנגנון המיקוד מתבסס לרוב על מה שנקרא "מעברי ניגודיות". על מנת למקד את המצלמה – מנגנון הפוקוס מנסה למצוא אזורים בהם ישנו שינוי חד בניגודיות (מעבר בין בהיר לכהה, מעבר בין צבע אחד לצבע אחר וכד').
במקרה בו מקור התאורה היחיד הוא אור הנרות – מנגנון האוטופוקוס מתקשה למצוא מעברי ניגודיות קיצוניים ופעול יוצא מכך – מתמהמה ומתקשה להינעל על נקודה ספציפית.
במקרים כאלה עלינו "לעזור" למנגנון האוטופוקוס לעשות את עבודתו :
  • במצלמות קומפקטיות בהם קיימת הפונקציה AUTOFOCUS ASSISTיש להדליק אותה.
  • במצלמות בהן ניתן להגדיר חיפוש הפוקוס בנקודה או אזור מסוים יש להדליק את הפונקציה
    (יצרני המצלמות קוראים לפונקציה בשמות שונים כגון : Selective single-point, Centerוכד')
    יש לעיין חוברת הפעלה של המצלמה במדור המסביר על הגדרות פוקוס. לאחר הדלקת הפונקציה – ניתן להגדיר איפה בדיוק המצלמה צריכה "לחפש" פוקוס. הגדרת האזור הרצוי תקל על המצלמה ותקצר את זמן התגובה של מנגנון האוטופוקוס. בחלק מן המצלמות הקומפקטיות שמגיעות עם מסך מגע – ניתן פשוט ללחוץ על אזור הרצוי על גבי צג המצלמה בכדי למקד את המצלמה.
  • לאחר בחירת האזור בו המצלמה אמורה להתמקד – יש להיעזר ב"נעילת פוקוס" (להשאיר את לחץ הצילום במצב חצי-לחוץ לפני ואחרי הצילום). טכניקה זו מונעת מהמצלמה מ"לחפש" פוקוס מחדש לפני כל צילום.
 
עכשיו כשטיפלנו בנושא הפוקוס – יש לדואג לכך שהתמונות לא ייצאו מטושטשות.
דימויים שצולמו בתנאי תאורה חשוכים יכולים להיות מטושטשים מ3 סיבות :
  1. טעות בקביעת נקודת פוקוס (את האפשרות הזאת אנו פוסלים היות ונושא האוטופוקוס טופל בסעיף הקודם)
  2. טשטוש כתוצאה מתנועת המצלמה (או ליתר דיוק היד של הצלם).
  3. טשטוש כתוצאה מתנועת האובייקט (היות ובתנאי תאורה קשים למצלמה לוקח יותר זמן כדי לקלוט את הדימוי – כל תנועה שתהיה בפריים תצא "מרוחה" אפילו אם המצלמה מקובעת על החצובה)
להלן מספר פתרונות שיעזרו לנו להתמודד עם תופעת הטשטוש:
  • יש להעלות את רגישות המצלמה (ISO) לערך 400 או 800 (יחד עם זאת מומלץ לא לעבור את ה800 היות והעלאה משמעותית בערך הרגישות תבוא על חשבון האיכות). בכדי לעשות זאת יש לעיין בספר ההוראות של המצלמה בערך "רגישות" או "ISO”.
  • יש לקבע את המצלמה טרם הצילום על גבי חצובה או משטח יציב – כדי שהמצלמה לא תזוז בזמן הצילום.
  • יש לבקש מהמצולמים לא לעשות תנועות פתאומיות בזמן הצילום.
  • במצלמות בהן ישנה אפשרות שליטה בערכים של מפתח צמצם יש להעביר את המצלמה למצב  (מצב Aאו AV) ולהגדיר את ערך הצמצם לערך הנמוך ביותר בסקאלה : (לדוגמה : 2.8 או פחות).
    בכדי לבדוק אם ניתן לעשות זאת – יש לעיין בהוראות ההפעלה של המצלמה בפרק המדבר על "עדיפות צמצם" או "קביעת ערך צמצם". במידה והמצלמה לא מאפשרת שליטה ידנית בערכי צמצם – ניתן להעביר אותה למצב צילום אוטומטי "נוף לילי" (Night scenery, Long Shutterאו Fireworks)
 
בנוסף – יש לדאוג שפעולת המבזק במצלמה תבוטל (במצבי צילום אוטומטיים שצוינו בסעיף הקודם הדבר ייעשה באופן אוטומטי). לרוב יהיה עלינו להעביר את המצלמה ממצב AUTOלמצב Pאו AVולאחר מכן לבטל את פעולת המבזק (לחיצה על כפתור עם סמל המבזק תעלה מספר אפשרויות – יש לבחור בביטול פעולת הפלאש).
 
בעזרת מספר פעילויות פשוטות המפורטות מעלה – ניתן לצלם תמונות אווירה מיוחדות של הדלקת הנרות אפילו בעת השימוש במצלמה קומפקטית פשוטה!
אנו מעודדים אתכם להתנסות בכך ומאחלים לכם חג חנוכה שמח !